تهران - کیلومتر 14 جاده قدیم کرج - جاده شهریار- بعد از کارخانه جات ایران یاسا - ابتدای شهرک سعید آباد مجتمع صنعتی گلگون - خیابان دوم جنوبی پلاک 5

021-65610906

09122758394

فنر سازی


عملیات فنر سازی چگونه انجام می شود؟

فنرسازی مجموعه ای از اقدامات برای طراحی و ساخت فنر است. برای ساخت یک فنر می توانید رنگ، جنس و اندازه های مختلفی را در نظر بگیرید و سفارش دهید.

فنر ها دنیایی از طرح و کاربرد ها را دارند. با سفارشی سازی و ساخت فنر می توانید دستگاه ها و محصولات مختلفی را بسازید و استفاده کنید. فنر ها انرژی مکانیکی مورد نیاز در یک دستگاه را فراهم می کنند.

برای اینکه بتوانید فنر مورد نظر خود را متناسب با آنچه نیاز دارید، سفارش دهید، باید از فرایند و مراحل آن آگاهی کامل را داشته باشید. همه مراحل ساخت فنر برای ایجاد یک فنر مقاوم و کاربردی انجام می شوند.

این فنر ها در انواع مخروطی، ساعت شنی، پیچشی، فشاری و... طراحی و تولید می شوند. آن ها هر یک در دستگاه ها و مکان هایی متفاوت مورد استفاده قرار می گیرند.

در این مقاله قصد داریم شما را با همه این مراحل آشنا کنیم. علاوه بر چگونگی فنر سازی و شرح مراحل آن، درباره مواد اولیه کاربردی در ساخت یک فنر هم صحبت می کنیم.


چگونگی فنرسازی

به جرئت می توانیم بگوییم فنر های مکانیکی و صنعتی در همه جا هستند. در طول روز و کار در محل کار می توانید آن ها را ببینید و از آن ها استفاده کنید. از تشک ها و محصولات مصرفی تا ماشین آلات بزرگ صنعتی به فنر ها نیار دارند.

به طور مثال در صنعتی خودروسازی حتما از فنر ها استفاده می شود. به صورت کلی فنر ها سیم پیچ هایی هستند که انرژی مکانیکی را در خود ذخیره می کنند. کشش و فشرده سازی توسط این قطعات در دستگاه های مختلف فراهم می شود.

با اینکه همه مردم می دانند که فنر چیست ولی اکثر آن ها نمی دانند که فنر چگونه ساخته می شود. فرایند فنر سازی تقریبا ساده است ولی متناسب با نوع فنر، عملیات و مراحل آن می تواند متفاوت باشد.

مراحل ساخت یک فنر ساده شامل سیم پیچی، عملیات حرارتی، سنگ زنی، پوشش دهی و تکمیل است. در ادامه همه این مراحل به ترتیب شرح داده می شود تا بتوانید راحت تر فنر مورد نیاز خود را خریداری کنید یا سفارش دهید.


سیم پیچی فنر

اولین مرحله از فنرسازی شامل سیم پیچی می شود. در قدم اول سیم فنر به ماشین آلات مکانیکی فنر وارد می شود. این دستگاه در ابتدا سیم را صاف می کند و آن را به شکل یک خط مسقیم در می آورد.

دستگاه این سیم صاف را به شکلی دلخواه می پیچد، شکل می دهد یا خم می کند. مراحل کویلینگ، شکل دهی و خمش از اقداماتی هستند که در این قسمت از فنر سازی انجام می شود.


عملیات حرارتی

وقتی فنر ساخته می شود معمولا باید تحت یک فرایند کاهش فشار قرار بگیرد تا مقاومت خود را به دست آورد. این کار شرایطی در فنر ایجاد می کند که پس از اینکه تحت فشار قرار گرفت، به عقب برگردد.

به این منظور تولید کنندگان فنر، پس از شکل گیری آن را حرارت می دهند. در مرحله عملیات حرارتی سازنده، فنر را برای مدت زمان مشخصی در دمایی خاص نگه می دارد. میزان دما و مدت زمانی که فنر در این حالت قرار می گیرد، متناسب با جنس و نوع سیم متفاوت است.

گاهی یک فنر مراحل عملیات حرارتی اضافی را طی می کند. برای قرار دادن فنر در عملیات حرارتی اضافی، آن را خنک یا خاموش می کنند. در روش های نوین فنرسازی، برای انجام عملیات حرارتی از کوره تسمه نقاله استفاده می کنند.

وقتی فنر از دستگاه فنر خارج می شود، از یک سطح شیب دار به درون کوره می افتد تا حرارت مورد نیاز را دریافت کند و مقاوم شود. پس از آن فنر ها داخل کوره می افتند و به نوعی از این کوره گذر می کنند.

این گذر از کوره و دریافت حرارت با سرعتی مناسب اتفاق می افتد. وقتی فنر از کوره گذر کرد، به جعبه گیرنده منتقل می شود تا به مرور زمان خنک شود.


سنگ زنی

عملیات تیز کردن یا سنگ زنی سومین مرحله ای است که باید درباره آن بدانید. در صورتی که در طراحی یک فنر به آن نیاز باشد، سنگ زنی یا تیز کردن برای فنر های فشرده و پیچشی انجام می شود.

در این فرایند انتهای فنر تیز و صاف می شود و امکان صاف ایستاندن آن بدون لرزش فراهم می شود. تیز کردن فنر با استفاده از دستگاه سنگ زنی انجام می شود. این دستگاه 2 چرخ سنگ زنی افقی دارد که طول فنر بین چرخ ها قرار می گیرد.


پوشش دهی و تکمیل

در آخرین مرحله، عملیات فنر سازی با پوشش یا آبکاری به اتمام می رسد. این مرحله عملیاتی بر فنر انجام می شود تا در برابر فرسایش مقاومت کافی را به دست آورد و در ضمن از نظر ظاهری زیبا شود.

درباره اقداماتی که در این جهت و در این مرحله انجام می شود، در ادامه صحبت می کنیم تا با این مرحله کمی بیشتر آشنا شوید.